ANLEGG INSTALLERT I BORETTSLAGET
111 av 112 av leiligheter har en varmepumpe og ventilasjonsaggregat av typen Nilan VP 18 EK.
Nesten alle disse har en varmedel tilkoblet. Fordeling:
Radiator | Olimpia- konvektor |
Sabina- konvektor |
Annet/ ingen |
55 % | 24 % | 18 % | 3 % |
HVORDAN FUNGERER ANLEGGENE
Enkelt forklart så resirkulerer varmepumpen i ventilasjonsaggregatet varmen fra avtrekksluften i leiligheten, og tilfører dette til luften som trekkes inn leiligheten. Resterende varme omgjøres til varmtvann som brukes til oppvarming gjennom radiator, konvektor eller annen varmedel.
Aggregater har også mulighet til å kjøle, men bare 8 grader. Så om uteluften er 30 grader, så vil innblåsingsluften minimalt være 22 grader. Denne kjølingen krever og at aggregatet kan kvitte seg med varmen i form av varmt vann, så om varmtvannstanken er fullt oppvarmet, så vil ikke dette fungere. Bruk av varmtvann er en forutsetning for å kjøle.
På vinteren er det viktig at du ikke har aggregatet på når du gjennomlufter boligen, for eksempel etter matlaging. Da risikerer du at produksjonen av varmtvann stopper og du får en feilmelding på aggregatet. Dette kan utbedres ved å restarte anlegget ved å slå av og på aggregatet.
Aggregater har tre driftsinnstillinger: Varme, Auto og Kjøl. Varme skal brukes på vinter, Kjøl kan brukes på sommer. Vi anbefaler ikke bruk av Auto, aggregater er rett og slett ikke smart nok.
Aggregater har tre innstillinger for luftutskiftning: Komfort V, Komfort og Energi. Vi anbefaler bruk av Komfort V om sommeren, og Energi om vinteren. I Komfort V stopper innblåsing av uteluft så lenge det er behov for oppvarming av varmtvann. I Komfort er luftutskiftingen alltid balansert, aggregatet blåser alltid inn like mye i boligen som ut av boligen. I Energi så reguleres innblåsing av uteluft etter en predefinert temperaturkurve. Luften som blåses inn vil alltid være temperert, og om det er lite varme til å varme opp luften senkes hastigheten slik at det blir mindre luft som må varmes opp. Innblåsing av uteluft kan også stoppe helt opp om det er behov for å varme opp varmtvann.
Aggregatet har fire hastighetstrinn (1-4) for ventilasjonsviften. Økt hastighet betyr mer støy og høyere energiforbruk. Økt hastighet gjør at filter oftere må støvsuges. På vinteren kan det være lurt å redusere hastigheten til laveste nivå for at relativ luftfuktighet ikke skal falle under 30 % over lengre perioder. På vinteren vil klestørk innvendig være positivt for at luftfuktigheten ikke skal falle for mye. På sommeren så fjerner aggregatet fuktighet slik at det relativ luftfuktighet ikke blir for høy. Vi anbefaler alle om å skaffe seg en fuktmåler, et såkalt hygrometer, som viser relativ luftfuktighet innendørs. De kan kjøpes i flere forretninger og nettbutikker, for et par hundrelapper og oppover.
Det kan velges en bestemt temperatur på luften som blåser inn i leilighet eller at innblåsingsluften varierer for å regulere innetemperaturen til et bestemt nivå. Borettslaget anbefaler at temperaturen på innblåsingsluften er fast, fordi temperaturføleren ikke nødvendigvis er i det rommet du ønsker å heve eller senke temperaturen. Vi anbefaler og at temperaturen på luften som blåser inn i leiligheten er to til tre grader kaldere enn ønsket temperatur i rommet. Bruk derfor konvektor eller radiator som hovedoppvarmingskilde. Og panelovner i andre deler av leilighet, om det er nødvendig. I leilighetene som går over to etasjer vil det fortsatt være behov for ekstra oppvarmingskilder på vinteren.
Aggregatet lar deg og lage programmer slik at temperatur og ventilasjonshastighet kan variere i løpet av en uke.
For å hindre legionellavekst i vannet så varmer aggregatet opp vannet til over 65°C. Standard innstilling er at det skjer hver 14. dag ved midnatt.
VED FEIL PÅ ANLEGGET
Mer info kommer her. Foreløpig ta kontakt med vaktmester Oddmund Vik slik at han kan befare anlegget og utbedre viss det er mulig, om vaktmester ikke får fikset problemet så send en e-post til styret på post@aurdalen.no med beskrivelse av feil.
VIKTIGE DOKUMENTER
Hurtigguide Nilan med Radiator
Hurtigguide Nilan med Olimpia-konvektor
Hurtigguide Nilan med Sabina-konvektor